Archive Yearly Archives: 2011

Седем кандидати за изграждането на Лъвов мост

  • 26.09.2011

Проектът ще се изпълнява със заем от Европейската инвестиционна банка

Лъвов мостСедем са консорциумите, които подадоха документ за проектиране и строителство на кръстовище на две нива при Лъвов мост в София, стана ясно при отварянето на офертите.

Сред тях са „Пътностроителна техника“ АД в сдружение с испанската „Аксиона“, с което кандидатства и за лот 4 на магистрала „Струма“, турската „Доуш“, която работи по софийското метро, и изпълнителят на много проекти в София и страната „Главболгарстрой“ в обединение със „Стройинжект“ и още две по-малки фирми.

Интерес към проекта за естакада на Лъвов мост в София е проявила и варненската „Хидрострой“ АД, която често печели обществени поръчки във Варна в сдружение с руската компания „Мостовик“, както и българските „Геотехмин“ и „Геострой“ в обединение с няколко по-малки фирми.

Лъвов мост е един от проектите на София за кръстовища на две нива за отпушване на трафика. По съществуващия в момента мост ще се движат само трамваи, отдолу ще минава вторият лъч на метрото, а автомобилите ще бъдат качени най-високо чрез два нови моста.

Проектът ще се изпълнява със заем от Европейската инвестиционна банка, като се очаква да струва над 6 млн. лв. Строителството ще започне след осигуряването на средствата, като избраният изпълнител трябва да се справи за една година.

В София има проекти и дори избрани изпълнители за още няколко кръстовища на две нива, които да отпушат трафика – между първа и втора част на кв. „Младост“, над бул. „Яворов“, на бул. „Иван Евстатиев Гешов“, но последните години общината не може да намери средства за изпълнението им. Започна само това в „Младост“.

Междувременно стана ясно, че гръцката компания „Актор“ АД печели търга за проектиране и строителство на магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, след като вчера бяха отворени ценовите оферти.

Гърците предлагат цена близо два пъти по-ниска от прогнозата. Кандидатите за тази отсечка от магистралата бяха 14. „Актор“ АД спечели с оферта от 55 980 000 лв. без ДДС за построяване на 15-километровата отсечка, или 3.732 млн. лв. за км. Прогнозната стойност на отсечката е 53 млн. евро.

Източник: в. Дневник

Готвят обществено обсъждане на третия лъч на метрото

  • 19.09.2011

Столичната община ще стартира обществено обсъждане на третия лъч на софийското метро.

Общо пет са вариантите за трасето на подземната железница и те вече са публикувани на сайта на дирекция “Архитектура и градоустройство” към Столичната община, съобщава „Труд”.

снимка: Булфото

“Всеки коментар е добре дошъл. Окончателно решение откъде да премине метрото ще се вземе, след като и хората, и организациите си кажат думата”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Той уточни, че специален форум с дискусия за третия метродиаметър ще бъде организиран от кметството в средата на септември.

Петте варианта на трасето са предложени от чешкия консултант “Метропроект”.

Според тях цената на строителството на отделните маршрути варира между 1,3 млрд. лв. до 1,5 млрд. лв. за съответно между 14 и 16 километра релсов път. Общият брой на метростанциите пък трябва да е между 17 и 19.

Първият предвижда метрото да тръгне от кв. “Княжево”, да премине през центъра на столицата и по бул. “Ботевградско шосе” да достигне до кв. “Враждебна”. Стойността на строителството ще е малко над 1,3 млрд. лв.

Като недостатък към изграждането на този лъч е посочено, че след изграждането му трябва да се премахнат съществуващите трамвайни линии по бул. “Цар Борис III” и бул. “Ботевградско шосе”.

Останалите четири варианта са със сравнително сходни маршрути, като идеята при тях е да се жк “Овча купел”, жк “Хаджи Димитър” и жк “Левски”. Така според анализа ще се обхванат значително повече пътници – до 140 000 дневно.

Според тези варианти се запазват трамвайните трасетапо булевардите “Цар Борис III” и “Ботевградско шосе”, а ще се премахне само съществуващата тролейбусна линия по бул. “Владимир Вазов”.

Самите чешки консултанти оценяват като най-добър четвъртия вариант, който е с трасе от жк “Овча купел” до ул. “Президент Линкълн”, по бул. “Овча купел”, ул. “Житница”, бул. “Цар Борис III”, ул. “Кюстендил”, бул. “Акад. Иван Гешов”, ВМА, бул. “Прага”, бул. “Васил Левски”, Орлов мост, ул. “Шипка”, бул. “Мадрид”, моста “Чавдар”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Резбарска”, ул. “Поп Груйо”.

Интересно е, че част от предложените трасета преминават по естакади над съществуващи кръстовища. Така ще се избегне забавянето на влакчетата по светофарите в най-натоварените направления.

Източник: www.dnes.bg

Изграждане на Софийското метро

  • 09.06.2011

Кърти ДУМ ЕООД продължава да работата си по изграждане на Софийското метро.

Дейността ни се изразява в следното:

– Метростанция Ломско шосе – обработване на фуги, полагане на мрежи за торкрет, премахване на обрушване, обработване на шлицови стени. Работим чрез обезопасяване на кошове на повече от 10 метра височина;

– Метростанция 11 „Черни връх“ – прокопаване на отводнителни канали; извозване на пръст.

Още снимки от работата ни по метростанциите можете да откриете тук:

« на 2 »

и тук:

Поставяне на външна топлоизолация

  • 11.05.2011

Фирма Кърти ДУМ ЕООД разполага с необходимата техника и експертиза за ефективното и безопасно поставянето на външна топлоизолация на сгради. Нейното приложение се изразява в защита на външните стени на сградата от замръзване, непропускане на влага и мухъл, както и за изравняване на температурните колебания на носещите конструкции. При правилно поставяне и високо качество, външната топлоизолация може да спести близо 50%  от разходите за отопление през зимния сезон.

Компанията извършва монтаж на външна топлоизолация от алпинисти. В нашата галерия можете да намерите снимки от поставянето на топлоизолация на 23 етажен блок:

Почистване на София

  • 21.04.2011

Като социално-отговорна компания, фирма Кърти ДУМ ЕООД взе участие в пролетното почистване на град София между 4 и 21 април 2011 г.

Нашите екипи се включиха в почистването и поддържането на междублоковите пространства и прилежащите части на жилищни сгради в кв. Младост.

Освен в събирането и извозването на отпадъци, служителите на Кърти ДУМ ЕООД и друг път са работили в името на една по-красива и зелена София, а именно в пробиването на дупки за дървета, отново в столичния кв. Младост.

Повече снимки, можете да откриете в нашата галерия:

Софийското метро

  • 24.01.2011

Нашата фирма участва активно в  разширяването на Софийското метро.

Ето част от нашите дейности:

Разбиване на шлицови стени на:
– Метростанция (МС) 5 – Опълченска;
– МС  6 – Централна гара;
Почистване и отстраняване на магазини и складови помещения на МС – 11.

Къртене от въже

  • 24.01.2011

Шефът в действие. Височината на която шефът на „Кърти ДУМ“ показа завидно майсторство и професеонализъм бе 18 м.

Допълнителна информация:
Фирма Кърти Дум ЕООД разполага с необходимата техника и екипировка за изпълнение на сложни операции по къртене и саниране от въже.

Екипировка:
Клема – клемите се изработват в различни размери и тежат между 20 и 50 грама.
Осмица – алуминиево устройство във формата на осмица, използва се при спасителни операции и осигуряване на катерещия се при преминаване на трудни пасажи. Позволява бързо спускане по въже.
Карабинер – представлява метална затворена халка с D-образна, крушовидна или елипсовидна форма с възможност да бъде отваряне от едната страна. Използва се най-вече при осигуряване на въжетата. Изработва се от алуминий, стомана или титан, като най-често се изработват от сплави съдържащи тези метали в различни съотношения.
Въже – въжетата биват статични, динамични и помощни. Те се изработват от висококачествени материали, за да могат да поемат тежестта, триенето и динамичното натоварване. Средната им дебелина е от 8мм до 11мм и една от основните им характеристики е способността им за удължаване (елонгация на въжето) при натоварване. Елонгацията при статичните въжета е от 0.5% до към 6%. Динамичните въжета имат елонгация до 54%. При всички видове катерене, когато се ползва долна осигуровка, се използуват динамични въжета, тъй като при падане елонгацията на въжето поема основната част от енергията на удара. Помощните въжета издържат по-малко натоварване. Използват за направа на някои специфични възли (самозатягащ възел, възел на Прусик), осигуровка на екипировка и др.

Източник:http://bg.wikipedia.org

Хотел в град Пловдив

  • 24.01.2011

Разрушаване на хотел в центъра на град Пловдив.

Допълнителна информация:
Пловдив е вторият по брой на населението град в България след София, с население 375 374 души (регистрирани по настоящ адрес), което представлява 5% от населението на страната. Той е административен център на Област Пловдив, Община Пловдив, Община Марица и Община Родопи.

Разположен е в централната част на българската част от Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът на хълмовете“ или „Градът на седемте хълма“.

Град Пловдив е известен със своя античен театър, римски руйни, музеи и галерии. Екипът на Кърти Дум ЕООД бе ангажиран с нелеката задача да разруши стар хотел в централната част на Пловдив. Радваме се, че по този начин успяхме да запазим привлекателния вид на града. Надяваме се, че по този начин сме спомогнали за утвърждаването на Пловдив като център на културния туризъм в България.

Източник:http://bg.wikipedia.org

ПСС – ВИТОША

  • 24.01.2011

Кърти Дум ЕООД – кърти, чисти, извозва, събаря, пробива. Разрушаване и извозване на сградата на Планинска спасителна служба – Витоша.

Допълнителна информация:
Планинската спасителна служба (ПСС) е специализирана организация в състава на Българския Червен кръст (БЧК) и развива своята дейност на основание на закона за БЧК (27.09.1995 г.), Устава на БЧК и Правилника за устройството и дейността на ПСС.С посочения закон държавата е възложила на БЧК да извършва дейността „планинско спасяване“ чрез Планинската спасителна служба. В този смисъл дейността на ПСС е регламентирана от нормативната уредба на Република България. ПСС е единствената организация в България, която се занимава с планинско спасяване и като такава е призната и е член на Международната организация за планинско спасяване IKAR от 1971 г.

Природен парк Витоша е първият парк на Балканския полуостров и е създаден през 1934 г. Заедно със самия парк са създадени и двата резервата в парка – Бистришко бранище и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България. Размерите и границите на парка са се променяли многократно след неговото създаване и в момента територията му е около 26 600 хектара. От тази площ близо 24 000 хектара са заети от горския фонд на Витоша. В парка се намира и Боянският водопад, който е най-високият на територията на планината, както и „Самоковището“, водопад на река Бистрица, обявен за природна забележителност. В южната част на парка до с. Боснек можете да посетите и природната забележителност „Духлата“, опазваща едноименната най-дълга пещера в България.

Екипът на Кърти Дум ЕООД е доволен от факта, че с дейността си успя да направи Природен парк Витоша още по-привлекателно място за туристите.

Източници:http://bg.wikipedia.org и http://www.pss.bg

Над 10 000 малки обекта

  • 24.01.2011

Кърти Дум ЕООД – кърти, чисти, извозва, събаря, пробива. Обслужване на над 10 000 малки обекта в София и страната. Извършваме къртене, събаряне, почистване, извозване…

Допълнителна информация:

Кърти Дум ЕООД е фирма занимаваща се с ремонтно кунстроктивни дейности. Основно се занимава с къртене на бетон, тухла, асфалт, фаянс, теракот и всякакъв вид замаски, чистене и почистване на отпадъци след ремонт и къртене, извозване и пренос на товари след ремонт и къртене. Извършва демонтаж на решетки, каси, остъкления, дограми. Предлага също и почистване и извозване на строителни отпадъци, къщи, дворове, тавани и мазета.


Фирмата предлага висококачествени услуги на максимално ниски цени.

София Ленд

  • 24.01.2011

Кърти Дум ЕООД – кърти, чисти, извозва, събаря, пробива. Отвори за климатични инсталации и прозорци.

Допълнителна информация за обекта:
“София Ленд” е първият увеселителен парк в България и един от най-големите в Югоизточна Европа. Изграден е върху площ от 35 дка. в центъра на София – в Борисовата градина, близо до зоопарка, с вход от бул. “Никола Вапцаров”. Строителството на основната сграда, предназначена за атракционен център, започна през месец юли 2001 г., самият парк отвори врати за посетители на 21 септември 2002 г.

По площ, размери на инвестициите и наситеност със съоръжения “София Ленд” се нарежда сред най-големите увеселителни паркове в Европа. В него са инвестирани над 35 млн. лв. Тази сума включва доставката и монтажа на съоръженията и атракционите, изграждането и оформянето на покритата двуетажна част на парка, както и оформянето на парковото пространство. Инвеститор е “София Ленд” АД, партньор и консултант в разработването на проекта е италианската компания “Престън Интернешънъл”, която повече от 100 години е сред най-известните производители на съоръжения за увеселителни паркове в света.

Паркът работи само 4 години – открит е на 21 септември 2002 г. и е закрит на 16 октомври 2006 г.

Източници: Ангел Йоцов / http://www.journey.bg и http://bg.wikipedia.org

Национален стадион „Васил Левски“

  • 24.01.2011

Монтаж на седалки и частично разбиване на различни сектори на националния стадион „Васил Левски“.

Допълнителна информация за обекта:
Националният стадион „Васил Левски“ е най-голямото спортно съоръжение с трибуни в България.  Официално е открит през 1953 г. и основно реконструиран през 1966 г. През 2002 г. стадионът бе реконструиран отново. В това начинание активно се включиха специалистите на фирма Кърти Дум ЕООД.

На мястото на Националния стадион преди построяването му са се намирали игрище „Левски“ (където са играли ФК Левски) и стадион Юнак (който се е използвал като национален стадион). След разрушаването на двата стадиона в края на 1940-те години на същото място започва построяването на многофункционален комплекс. Стадионът е завършен през 1953 г. и има 80 000 седящи места. В този си вид стадионът остава до 1998 г. когато започва реконструкция, за да може съоръжението да отговаря на изискванията на УЕФА. През 1997 г. е решено да се положат седалки и да се направят козметични подобрения. През 1998 започва самата реконструкция. Работата обаче не върви по план, заради липсата на средства и план за извършване на реконструкцията. След разкритие на нередности през 2000 г. работата е спряна и е създадена работна група. През 2001 работата отново започва и стадионът е завършен през октомври 2002 г. преди срещата България – Хърватия, с която е открит отново. След завършване на реконструкцията и спазване на разпоредбите на УЕФА капацитетът е намален почти на половина до 43 340 седящи места.

Националният стадион „Васил Левски“ е лицензиран през 2002 г. от УЕФА и притежава четиризвездна категория по стандартите на УЕФА и ФИФА за капацитет на стадион от такъв ранг.

Източник: http://bg.wikipedia.org



Enter Google username or id to start! Example: 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow