Къртене от въже

  • 24.01.2011

Шефът в действие. Височината на която шефът на „Кърти ДУМ“ показа завидно майсторство и професеонализъм бе 18 м.

Допълнителна информация:
Фирма Кърти Дум ЕООД разполага с необходимата техника и екипировка за изпълнение на сложни операции по къртене и саниране от въже.

Екипировка:
Клема – клемите се изработват в различни размери и тежат между 20 и 50 грама.
Осмица – алуминиево устройство във формата на осмица, използва се при спасителни операции и осигуряване на катерещия се при преминаване на трудни пасажи. Позволява бързо спускане по въже.
Карабинер – представлява метална затворена халка с D-образна, крушовидна или елипсовидна форма с възможност да бъде отваряне от едната страна. Използва се най-вече при осигуряване на въжетата. Изработва се от алуминий, стомана или титан, като най-често се изработват от сплави съдържащи тези метали в различни съотношения.
Въже – въжетата биват статични, динамични и помощни. Те се изработват от висококачествени материали, за да могат да поемат тежестта, триенето и динамичното натоварване. Средната им дебелина е от 8мм до 11мм и една от основните им характеристики е способността им за удължаване (елонгация на въжето) при натоварване. Елонгацията при статичните въжета е от 0.5% до към 6%. Динамичните въжета имат елонгация до 54%. При всички видове катерене, когато се ползва долна осигуровка, се използуват динамични въжета, тъй като при падане елонгацията на въжето поема основната част от енергията на удара. Помощните въжета издържат по-малко натоварване. Използват за направа на някои специфични възли (самозатягащ възел, възел на Прусик), осигуровка на екипировка и др.

Източник:http://bg.wikipedia.org



Enter Google username or id to start! Example: 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow