Готвят обществено обсъждане на третия лъч на метрото

  • 19.09.2011

Столичната община ще стартира обществено обсъждане на третия лъч на софийското метро.

Общо пет са вариантите за трасето на подземната железница и те вече са публикувани на сайта на дирекция “Архитектура и градоустройство” към Столичната община, съобщава „Труд”.

снимка: Булфото

“Всеки коментар е добре дошъл. Окончателно решение откъде да премине метрото ще се вземе, след като и хората, и организациите си кажат думата”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Той уточни, че специален форум с дискусия за третия метродиаметър ще бъде организиран от кметството в средата на септември.

Петте варианта на трасето са предложени от чешкия консултант “Метропроект”.

Според тях цената на строителството на отделните маршрути варира между 1,3 млрд. лв. до 1,5 млрд. лв. за съответно между 14 и 16 километра релсов път. Общият брой на метростанциите пък трябва да е между 17 и 19.

Първият предвижда метрото да тръгне от кв. “Княжево”, да премине през центъра на столицата и по бул. “Ботевградско шосе” да достигне до кв. “Враждебна”. Стойността на строителството ще е малко над 1,3 млрд. лв.

Като недостатък към изграждането на този лъч е посочено, че след изграждането му трябва да се премахнат съществуващите трамвайни линии по бул. “Цар Борис III” и бул. “Ботевградско шосе”.

Останалите четири варианта са със сравнително сходни маршрути, като идеята при тях е да се жк “Овча купел”, жк “Хаджи Димитър” и жк “Левски”. Така според анализа ще се обхванат значително повече пътници – до 140 000 дневно.

Според тези варианти се запазват трамвайните трасетапо булевардите “Цар Борис III” и “Ботевградско шосе”, а ще се премахне само съществуващата тролейбусна линия по бул. “Владимир Вазов”.

Самите чешки консултанти оценяват като най-добър четвъртия вариант, който е с трасе от жк “Овча купел” до ул. “Президент Линкълн”, по бул. “Овча купел”, ул. “Житница”, бул. “Цар Борис III”, ул. “Кюстендил”, бул. “Акад. Иван Гешов”, ВМА, бул. “Прага”, бул. “Васил Левски”, Орлов мост, ул. “Шипка”, бул. “Мадрид”, моста “Чавдар”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Резбарска”, ул. “Поп Груйо”.

Интересно е, че част от предложените трасета преминават по естакади над съществуващи кръстовища. Така ще се избегне забавянето на влакчетата по светофарите в най-натоварените направления.

Източник: www.dnes.bgEnter Google username or id to start! Example: 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow