Седем кандидати за изграждането на Лъвов мост

  • 26.09.2011

Проектът ще се изпълнява със заем от Европейската инвестиционна банка

Лъвов мостСедем са консорциумите, които подадоха документ за проектиране и строителство на кръстовище на две нива при Лъвов мост в София, стана ясно при отварянето на офертите.

Сред тях са „Пътностроителна техника“ АД в сдружение с испанската „Аксиона“, с което кандидатства и за лот 4 на магистрала „Струма“, турската „Доуш“, която работи по софийското метро, и изпълнителят на много проекти в София и страната „Главболгарстрой“ в обединение със „Стройинжект“ и още две по-малки фирми.

Интерес към проекта за естакада на Лъвов мост в София е проявила и варненската „Хидрострой“ АД, която често печели обществени поръчки във Варна в сдружение с руската компания „Мостовик“, както и българските „Геотехмин“ и „Геострой“ в обединение с няколко по-малки фирми.

Лъвов мост е един от проектите на София за кръстовища на две нива за отпушване на трафика. По съществуващия в момента мост ще се движат само трамваи, отдолу ще минава вторият лъч на метрото, а автомобилите ще бъдат качени най-високо чрез два нови моста.

Проектът ще се изпълнява със заем от Европейската инвестиционна банка, като се очаква да струва над 6 млн. лв. Строителството ще започне след осигуряването на средствата, като избраният изпълнител трябва да се справи за една година.

В София има проекти и дори избрани изпълнители за още няколко кръстовища на две нива, които да отпушат трафика – между първа и втора част на кв. „Младост“, над бул. „Яворов“, на бул. „Иван Евстатиев Гешов“, но последните години общината не може да намери средства за изпълнението им. Започна само това в „Младост“.

Междувременно стана ясно, че гръцката компания „Актор“ АД печели търга за проектиране и строителство на магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата, след като вчера бяха отворени ценовите оферти.

Гърците предлагат цена близо два пъти по-ниска от прогнозата. Кандидатите за тази отсечка от магистралата бяха 14. „Актор“ АД спечели с оферта от 55 980 000 лв. без ДДС за построяване на 15-километровата отсечка, или 3.732 млн. лв. за км. Прогнозната стойност на отсечката е 53 млн. евро.

Източник: в. Дневник



Enter Google username or id to start! Example: 116819034451508671546
Title
Caption
File name
Size
Alignment
Link to
  Open new windows
  Rel nofollow